A zase ty Cookies

Používáme na této webové stránce svoje i partnerská soubory cookies. Bez těchto malých textových informací naše stránky nemohou správně fungovat. Klíknutím na OK nám dáte svůj souhlas k jejich ukládání. Odmítnout některá je můžete v nastavení.

OK
Cookies nastavení

Informace ukládaná do cookies vás zpravidla neidentifikují jako jednotlivce, ale celkově mohou pomoci přizpůsobovat prostředí blíže vašim potřebám.

Respektujeme vaše právo na soukromí, a proto se můžete rozhodnout, že některé soubory cookie nebudete akceptovat.

Nezapomínejte ale na to, že zablokováním některých souborů cookie můžete negativně ovlivnit, jak stránka funguje!

Povolit vše

Nejste přihlášen(a). Chcete-li využívat všechny možnosti, přihlaste se.

A A A A

Anatomie trávicí a vylučovací soustavy ryb

Autor článku: Petr Novák · 1.9.2010 · Sledovanost: 40566x · Vytisknuto: 3655x
Hodnocení: 6/6 (6x) · Odměněn: není

Vztah krmiv a činnosti trávicí soustavy

Rozdělení živin


Složky krmiva se rozdělují na makroživiny a mikroživiny. Za makroživiny se považují hlavně bílkoviny, tuky a sacharidy, také sem patří voda. Mikroživiny jsou ostatní složky, nejsou významným zdrojem energie, ale jsou nutné pro průběh biochemických reakcí v organismu.

Trávení, vstřebávání, utilizace


Celý proces trávení se dá rozdělit do tří základních procesů, trávení, vstřebávání a utilizace:

a) Trávení
Přijaté živiny postupují trávicí soustavou a působením enzymů se štěpí na jednodušší živiny.

b) Vstřebávání
Živiny rozštěpené na vstřebatelné složky jsou schopné projít stěnou tenkého střeva do krevního oběhu, tedy vstřebat se do organismu.

c) Utilizace
Někdy se také označuje jako zažívání, ovšem laicky se tento pojem zaměňuje s trávením. Utilizace znamená vestavbu vstřebaných a případně dále biochemicky zpracovaných živin do tkání.

Mnoho dravých ryb poznáme podle dlouhého, protaženého tvaru těla i úst, umožňujících rychle uchopit oběť. Na snímku Lepisosteus oculatus (kostlín skvrnitý).

Autor: Roman Rak

Doba trávicího cyklu


Rychlost průchodu krmiva trávicí soustavou záleží na více faktorech:

- Teplota: čím vyšší teplota, tím rychlejší průchod krmiva, při horní hranici druhově snášené teploty je až dvojnásobná proti dolní hranici.
- Jemnost částic stravy: čím je krmivo jemnější, tím má větší povrch, na který mohou působit trávicí enzymy a tráví se rychleji.
- Druh krmiva: chuťově atraktivní oblíbená krmiva jsou trávena rychleji.
- Původ krmiva: živočišná krmiva jsou obecně lépe stravitelná než rostlinná krmiva, ve kterých jsou živiny uzavřeny v buňkách krytých celulózou.
- Zdravotní stav a věk: ovlivňuje ochotu přijímat krmivo i rychlost trávení. Mladé ryby tráví rychleji.
- Délka osvětlení: ovlivňuje činnost hypofýzy jako řídící složky hormonálního systému. Při delším osvětlení se zesiluje tvorba hormonů a zvyšuje metabolismus a tím i rychlost trávení.
- Zastoupení živin: Vzájemné poměry živin ovlivňují rychlost trávení. Nejpomaleji se tráví tuky, nejrychleji jednoduché sacharidy.

Protažená ústa klipek dávají konkurenční výhodu při vyhledávání stravy v mezikorálových prostorech. Na snímku Chelmon rostratus (zobec obecný).

Autor: Roman Rak

Závěr


Pochopení základů anatomie trávicí soustavy je nutné pro toho, kdo se chce blíže zabývat výživou ryb jako prostředkem k dosažení lepších výsledků v akvaristice. Také je poučné pro ty, kteří chtějí lépe poznat fungování rybího organismu.

Malý slovníček základních pojmů:

Anabolický – navozující stavbu tkáně
Anabolický hormon – navozuje anabolické procesy
Emulgace – navozuje spojení vody a tuku
Enzym - bílkovina ovlivňující průběh biochemické reakce
Hormon – chemický přenašeč signálu mezi buňkami
Glukagon – katabolický hormon
Chitin – stavební polysacharid některých rostlin a bezobratlých
Chitinolytický – rozkládající chitin
Chitinolytický enzym – enzym rozkládající chitin
Inzulin – anabolický hormon
Karbonyl – totéž co karbonylová skupina
Karbonylová skupina CO – iontové aktivní oxid uhlíku
Katabolit – látka vzniklá při rozpadu tkáně
Lipáza – enzym štěpící tuky
Oligopeptid – řetězec několika aminokyselin
Osmóza – difúze vody polopropustnou membránou
Osmotický tlak – tlak toku rozpouštědla přes polopropustnou membránu
Osmoregulace – řízení osmotického tlaku, v tomto případě uvnitř buněk
Pepsinogen – neaktivní forma trávicího enzymu pepsinu
Proteolytický – štěpící bílkoviny
Proteolytický enzym – enzym štěpící bílkoviny
Katabolický – navozující rozpad tkáně
Katabolický hormon – hormon navozující rozpad tkáně
Kyselina močová - jeden z výsledných produktů rozpadu bílkovin
Sliz – lepkavý kluzký roztok směsi sacharidů a bílkovin
Tuk – nejdůležitější energetická zásobní látka v organismu.
Trypsin – trávicí enzym
Trypsinogen – neaktivní trypsin

Literatura:
http://en.wikipedia.org/...
http://www.kentuckylake.com/...
http://badmanstropicalfish.com/...
http://fishanatomy.net/

Video:
http://www.youtube.com/... - video anatomie – část 1.
http://www.youtube.com/... - video anatomie – část 2.

Příbuzné články:

ČLÁNEK: Co víme o kožním ústrojí?
ČLÁNEK: Dýchání ryb
Ohodnoťte článek:
Pouze pro registrované uživatele.  

Názory

Přehled všech aktuálních názorů ke všem článkům »
Vložení názoru
Vkládat názory mohou pouze registrovaní uživatelé stránek.
Sobota 2.10.2010
PetrNovak

Byl jsem coby autor upozorněn, že popis trávicí soustavy nepopisuje celou šíři poznatků o trávicí soustavě ryb z hlediska anatomického. Takže znovu opakuji, že článek byl "povinně" napsán proto, aby v dalších článcích čtenáři přibližně pochopili, kde se tráví a vstřebávají určité živiny. Nejedná se tedy o typický článek zabývající se anatomií.


 

AKVARISTA.cz - vše o akvaristice, vše pro akvaristy. ISSN 1801-0504

Copyright © 1999 - 2024 Pavel Mžourek, příp. jiní uvedení autoři.

Převzetí, šíření či dalšího zpřístupňování obsahu je bez písemného souhlasu autorů zakázáno.